Новини

17.02.2011

Видяхме ли върха при маслодайните култури?


Очакванията ни за продължаващо поскъпване на маслодайните култури и растителните масла от декември 2010 г. се сбъднаха, коментира Васил Василев, инвестиционен Мениджър в "Карол Финанс" и Търговски Директор на „Агро Тера Север".

През януари 2011 г. станахме свидетели на бурен ръст в цените на тези суровини, в т.ч. както на физическия, така и на фючърсния пазар в Европа и САЩ.

Очакванията ни за продължаващо поскъпване на маслодайните култури и растителните масла от декември 2010 г. се сбъднаха, коментира Васил Василев, инвестиционен Мениджър в "Карол Финанс" и Търговски Директор на „Агро Тера Север".

През януари 2011 г. станахме свидетели на бурен ръст в цените на тези суровини, в т.ч. както на физическия, така и на фючърсния пазар в Европа и САЩ.

Сходно в процентно отношение беше поскъпването при основните две маслодайни култури, търгувани на пазарите в Европа и по-конкретно Черноморския басейн, част от който е и българският пазар.

В средата на януари 2011 г. бяха отчетени рекордни цени на рапичното семе, като най-близкият фючърсен контракт на стоковата борса MATIF (Euronext) достигна нива около 520 евро/тон, сравнено с 415 - 420 евро/тон само два месеца по-рано.

На сходни нива бяха и европейските цени на база FOB (Free On Board), на които се товариха плавателни съдове с рапица за Западна Европа. С това сумарният ръст в цената на суровината от началото на кампанията през юни 2010г. превиши 60%.

Наред с постоянно нарастващото търсене на рапица от страна на производителите на биогорива в ЕС, ръстът през последните няколко месеца беше активно подхранван и от увеличения брой спекулативни участници на фючърсните пазари, в т.ч. инвестиционните хедж фондове, гонещи краткосрочна доходност за портфейлите си. Последните в периода ноември 2010г. - януари 2011 г. увеличиха чувствително дългите си позиции в рапично семе, подклаждайки допълнително възходящия тренд.

Януари 2011 г. беше един от най-активните месеци и за купувачите на пазара на слънчогледово семе и масла, след като последните активни покупки бяха извършени в периода октомври - ноември 2010 г. В този период основният фактор, подклаждащ покупките бяха позитивните очаквания за отварянето на турския пазар за внос на слънчогледово семе, което следваше да се случи до края на януари 2011 г.

През последните няколко седмици върху пазара на слънчоглед сериозно натежаха негативните новини, сред които затварянето на ж.п. линията Свиленград - Капъкуле на българо-турската граница за профилактичен ремонт до 1 април 2011 г., поевтиняването с над 5% на щатския долар спрямо еврото и българския лев, както и забавянето на издаването на квоти за внос на слънчоглед в Турция и рязко увеличения износ за турския пазар от Украйна.

Съвкупността от тези негативни фактори доведе до активизиране на продажбите от страна на земеделските производители и търговските фирми, а оттам и до ценови натиск на физическия пазар в България. В крайна сметка от началото на февруари 2011 г. слънчогледовото семе на българския пазар поевтиня в рамките на 6 - 7%, а голяма част от купувачите се оттеглиха от пазара в очакване на потвърждение за по-нататъшното развитие в цените на суровината.

Смятаме че пазарът на маслодайни култури в Черноморския регион се намира на кръстопът, което се обяснява и с факта че през януари 2011 г. станахме свидетели на тест на рекордните цени на рапицата и слънчогледа от пролетта на 2008 г., които представляват психологическа летва за инвеститорите на стоковите борси по света.

Посоката на пазара в средносрочен план ще зависи от една страна от развитието на реколтите в основните износни пазари на Аржентина, Русия и Украйна, допълни Василев. От друга страна от поведението на спекулативните участници на пазара, които са и причината за резките движения в цените през последните месеци.

Възможно е цените да се успокоят и леко да върнат от рекордните си нива с приближаването на кампания 2011 г., което би се потвърдило едва след излизането на актуални данни за състоянието на посевите от рапица, както и размерът на засетите площи със слънчоглед в основните износни пазари. И двете събития се очакват в периода до края на март 2011 г., поради което очакваме март месец да е определящ за посоката на пазара.

 

* Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи